Velikonoční jidáš
Tradiční Velikonoce!
Příprava
1. Připravte si kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru. Ve druhé míse si smíchejte mouku, cukr, rozehřátý tuk, citrónovou kůru, špetku soli a žloutky. Do této sypké směsi postupně přimíchávejte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout.
2. Z vykynulého těsta vykrajujte kousky, ze kterých dělejte válečky a stáčejte je do různých tvarů.
3. Na plechu nechte připravené jidášky ještě 20 minut kynout, poté je potřete bílkem a pečte do růžova v předem vyhřáté troubě.
4. Vychladlé jidášky je možné potřít medovým máslem.
Jak podáváme
Jidášky je možné, na vhodných místech, dozdobit hřebíčkem.

Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 90 g cukru
- 1 ks droždí
- 1–2 žloutky
- 0,3 l mléka
- citrónová kůra – není nutné
- sůl