Panettone - italský velikonoční chléb
Nadýchaný chléb mají v oblibě předvším italové. Ať už jsou Vánoce nebo Velikonoce.
A protože Velikonoce hrají barvami, můžeme u tohoto receptu upustit uzdu kreativity - ať už přidaným kandovaným ovocem, oříšky nebo polevou.
Náročnější varianta lze připravit z domácího kvásku.
Příprava
Rum/brandy smícháme s anýzem a dvěma lžícemi horké vody. Necháme takto odpočinout i delší čas, pokud můžeme.
V míse smícháme mouku, cukr, droždí, vanilkový cukr, citrónovou kůru a sůl. V další míse promícháme vejce, vlažnou vodu a med. Pokud je vše důkladně promícháno, spojíme obě směsi a pomalu vypracujeme v hladké těsto, mezitím přidáváme po lžících máslo, další přidáme až když je předchozí dobře zapracované. Scedíme anýz, smícháme s rozpuštěným máslem a kandovanou kůrou. Poté zapracujeme do těsta.
Takto hotové těsto necháme kynout zakryté potravinářskou fólií při pokové teplotě alespoň 12 hodin, dokud nezvětší svůj objem na trojnásobek.
Moukou podsypeme pracovní místo a vyklopíme vykynuté těsto. Podle forem rozdělíme na potřebné díly. Hněteme těsto do tvaru koule a vložíme do formy. Formy přikryjeme fólií a necháme opět vykynout přibližně 5 hodin. Těsto musí vystoupnout až k okraji formy.
Z vykynutého těsta odstraníme fólii a necháme stát než se vám nahřeje trouba na 200 °C. Poté můžeme těsto na povrchu lehce naříznout do kříže, posypat mandlemi nebo jiným zdobením či přidat trochu másla. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 6 minut, poté na teplotu 170 °C a pečeme přibližně 40 - 60 minut, záleží na troubě, proto těsto kontrolujeme - zapíchnoume špejli do těsta, pokud bude mokrá, těsto ještě není hotové. Po upečení musí panettone chladnout zhruba 5 hodin ve formě, a to nejlépe otočené dnem vzhůru. Těsto tak zůstane nadýchané. Propíchneme tak křížem dvě špejle skrz papírovou formu a zavěsíme panettone vzhůru nohama do větší nádoby.
Buon appetito!
TIP
Pokud nemáte formy na panettone, pečícím papírem vyložte menší formu na dort nebo pečící mísu...

Ingredience
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce rumu nebo brandy
- 415 g hladké mouky
- 150 g třtinového cukru
- půl lžičky sušeného droždí
- půl lžičky soli
- 1 lžíce strouhané citrónové kůry
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička anýzu
- 2 lžičky piniových oříšků (není nutné)
- 1 lžíce vanikového cukru
- 3 vejce
- 1 šálek mléka
- 1 lžíce medu
- 150 g změklého másla
- 3/4 šálku kandované citrónové nebo pomerančové kůry
- Špejle nebo jehly