Naše nejlepší recepty

Panettone - italský velikonoční chléb

Nadýchaný chléb mají v oblibě předvším italové. Ať už jsou Vánoce nebo Velikonoce.

A protože Velikonoce hrají barvami, můžeme u tohoto receptu upustit uzdu kreativity - ať už přidaným kandovaným ovocem, oříšky nebo polevou.
Náročnější varianta lze připravit z domácího kvásku.

Příprava

Rum/brandy smícháme s anýzem a dvěma lžícemi horké vody. Necháme takto odpočinout i delší čas, pokud můžeme.

V míse smícháme mouku, cukr, droždí, vanilkový cukr, citrónovou kůru a sůl. V další míse promícháme vejce, vlažnou vodu a med. Pokud je vše důkladně promícháno, spojíme obě směsi a pomalu vypracujeme v hladké těsto, mezitím přidáváme po lžících máslo, další přidáme až když je předchozí dobře zapracované. Scedíme anýz, smícháme s rozpuštěným máslem a kandovanou kůrou. Poté zapracujeme do těsta.
Takto hotové těsto necháme kynout zakryté potravinářskou fólií při pokové teplotě alespoň 12 hodin, dokud nezvětší svůj objem na trojnásobek.

Moukou podsypeme pracovní místo a vyklopíme vykynuté těsto. Podle forem rozdělíme na potřebné díly. Hněteme těsto do tvaru koule a vložíme do formy. Formy přikryjeme fólií a necháme opět vykynout přibližně 5 hodin. Těsto musí vystoupnout až k okraji formy.

Z vykynutého těsta odstraníme fólii a necháme stát než se vám nahřeje trouba na 200 °C. Poté můžeme těsto na povrchu lehce naříznout do kříže, posypat mandlemi nebo jiným zdobením či přidat trochu másla. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 6 minut, poté na teplotu 170 °C a pečeme přibližně 40 - 60 minut, záleží na troubě, proto těsto kontrolujeme - zapíchnoume špejli do těsta, pokud bude mokrá, těsto ještě není hotové. Po upečení musí panettone chladnout zhruba 5 hodin ve formě, a to nejlépe otočené dnem vzhůru. Těsto tak zůstane nadýchané. Propíchneme tak křížem dvě špejle skrz papírovou formu a zavěsíme panettone vzhůru nohama do větší nádoby.

Buon appetito!

TIP

Pokud nemáte formy na panettone, pečícím papírem vyložte menší formu na dort nebo pečící mísu...

 

Koupit kávu Eilles

Ingredience

  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce rumu nebo brandy
  • 415 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • půl lžičky sušeného droždí
  • půl lžičky soli
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička anýzu
  • 2 lžičky piniových oříšků (není nutné)
  • 1 lžíce vanikového cukru
  • 3 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce medu
  • 150 g změklého másla
  • 3/4 šálku kandované citrónové nebo pomerančové kůry
  • Špejle nebo jehly

Reference

Jiřina L.

„Už při otevření sáčku s kávou Eilles jsem měla pocit, že mám v rukou něco výjimečného.“

Radzden

„Káva mně, dceři i manželovi chutnala a doporučili bychom ji ochutnat i dalším. U nás ji budeme kupovat nadále.“

Aldunka

„Testování s kávou Eilles Gourmet Café byl opravdový zážitek, který jsme si užili s manželem, který je opravdový gurmán. Co se týká kávy, intenzivní vůně se snoubí s luxusním požitkem, nedivím se vyhrála ve volbě spotřebitelů. Ráda doporučím i svým známým, kteří ještě u nás neochutnali.“

barunka26

„Káva je lahodná s intenzivní vůní, chutnala celé rodině.“

JanaV

„…je taková jakoby daleko kvalitnější, daleko intenzivnější než ostatní značky…“

4vladku

„…ve srovnání s jinými instantními kávami je to skutečně královna. Za mě jednička, kterou si budu nadále kupovat…“