Espresso Cheesecake
Exklusivní cheesecake je připraven potěšit Vaše chuťové pohárky.
Příprava
Dortovou formu o průměru 24 cm si vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
Sušenky a mandle rozdrtíme (v utěrce a válečkem nebo v mixéru) a smícháme s máslem.
Hmotu naneste na dno formy a lžící vymačkejte, nezapomeňte také na okraje formy.
Nechte odpočinout 30 min. v lednici.
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Mixujte tvaroh do krémové hmoty a poté přidejte cukr, sůl a mixujte zhruba 4 minuty.
Postupně přidávejte vejce a mixujte asi minutu. Snižte rychlost mixéru na nižší a vmíchejte
zakysanou smetanu.
Polovinu těsta si přelijte do jiné mísy.
Zalijte instantní kávu vařící vodou. Nechce vychladnout a poté pečlivě smíchejte s druhou polovinou těsta.
Z lednice si vyndejte formu s připraveným sušenkovým základem a začněte vrstvit krém.
Nejrpve rovnoměrně rozetřete krém s kávou, poté světlou klasiku.
Pečte asi 45 - 60 min, pokud by povrch příliš hnědl, můžete ho přikrýt pečícím papírem.
Koláč poté nechce chladnout po dobu minimálně jedné hodiny. Poté dejte vychladit do lednice
alespoň na dobu 4 hodin, ideálně přes noc.
Jak podáváme
Na vrch dortu se hodí nastrouhat světlou či tmavou čokoládu, marcipán či cheesecake polít karamelem.

Ingredience
Pevný spodní základ:
- 160 g sušenek (máslové, cereální, ..)
- 100 g másla
- 30 g nasekaných mandlí
Cheesecake:
- 800 g tvarohu (riccoty, mascarpone)
- 1 1/3 hrnku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce (pokojové teploty)
- 1 1/3 hrnku zakysané smetany
- 1 lžíce instantní kávy / espressa
- 1 lžíce vařící vody
Čokoláda, marcipán či karamel na ozdobení.